-->
Gündem Adapazarı

 

 

 

Pandeminin zararları eTwinning Projeleri İle Aşılıyor

Erenler Mehmet Gölhan Ortaokulu, öğrencileri salgın sürecinde ortaya çıkan teknoloji bağımlılığının zararlarından eTwinnign projesi ile koruyor.

Pandemi sürecinin sonucunda ortaya çıkan teknoloji bağımlılığını, teknolojiyi etkin ve verimli kullanmaya dönüştürmek ve eğlenceli sınıf etkinlikleri oluşturmak için öğrencileri web 2.0 araçlarıyla tanıştıran Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Pınar Kazancı, çok uluslu iletişimi hayata geçirmek için “I’m Meeting Web 2.0” eTwinning projesi başlattı. Projeye Türkiye, Yunanistan, Azerbaycan ve Ürdün’den toplam 13 okul ve yetmişten fazla öğrenci katıldı.

Şehit Harun Turhan Ortaokulu (Aynur Yılmaz- Ankara/ Türkiye), Erdem Bayazıt Ortaokulu (Ayşenur Biçer- Konya/ Türkiye), Scoala Gimnaziala, Çankırı Yunus Emre Ortaokulu (İlknur Araç (Kurucu)- Çankırı/ Türkiye), Payas Yunus Emre Ortaokulu (Leyla Durakcı (Kurucu)- Hatay/ Türkiye), Mehmet Gölhan Ortaokulu (Pınar Kazancı- Sakarya/ Türkiye), 18o Primary School of Kalamaria (Sofia Theodoridou- Kalamaria Thessaloniki/ Yunanistan), Çifteler Atatürk Ortaokulu (Özlem Halime Uysal- Eskişehir/ Türkiye), Şehit Yunus Baykal Ortaokulu (Ümmüye Bartan- Eskişehir/ Türkiye), okullarından öğretmenlerin rehberliğinde katılan öğrenciler bu proje ile teknoloji dünyasına adım attılar.

Proje ile web 2.0 uygulamalarını öğrenen çocuklar problem çözme, algoritma oluşturma, sebep sonuç ilişkisi kurma ve tasarım gibi alanlarda yeterlilikleri gelişiyor. Projeye katılan öğrenciler avatar, logo, poster tasarlama, kelime bulutu hazırlama, farklı araçlarla çeşitli konularda poster hazırlama, video hazırlama, şehir tanıtımları, puzzle hazırlama ve sunma, oyun hazırlama ve sunma gibi çeşitli etkinliklerle dil ve sosyal becerilerini geliştirdiler. 5 ay süren projede 23 Nisan mesajı hazırlama etkinlikleri yapıldı.

Öte yandan teknolojiyi tüketmek yerine üretmeye dikkat çekmek ve kodlamayı hayata geçirmek için Türkiye başta olmak üzere Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Portekiz'den toplam 15 farklı okuldan yüzü aşkın öğrenciyle yürütülen "Coding with Scratch" eTwinning projesiyle de kodlama öğrenen çocukların problem çözme, algoritma oluşturma, sebep sonuç ilişkisi kurma ve tasarım gibi alanlarda yeterlilikleri gelişiyor.

Projeye Agrupamento de Escolas D.Sancho II, Alijó (António Mansilha - Vila Real/ Portekiz), Şehit Harun Turhan Ortaokulu (Aynur Yılmaz- Ankara/ Türkiye), Erdem Bayazıt Ortaokulu (Ayşenur Biçer- Konya/ Türkiye), Scoala Gimnaziala „Constantin Brancoveanu” (Claudia Luţă- Slatina/ Romanya), Edremit Bilim ve Sanat Merkezi (Emrah Tosun- Van/ Türkiye), Çankırı Yunus Emre Ortaokulu (İlknur Araç (Kurucu)- Çankırı/ Türkiye), Payas Yunus Emre Ortaokulu (Leyla Durakcı (Kurucu)- Hatay/ Türkiye), Scoala Gimnaziala „Diaconu Coresi” (Mariana Mihaela Lazăr- Brasov/ Romanya), Mehmet Gölhan Ortaokulu (Pınar Kazancı- Sakarya/ Türkiye), 18o Primary School of Kalamaria (Sofia Theodoridou- Kalamaria Thessaloniki/ Yunanistan), OŠ "Milivoj Petković - Fećko", Платичево (Svetlana Ilić- Platičevo/ Sırbistan), Karahamza Şehit Ahmet Karadağ Ortaokulu (Volkan Koçluğ- Ordu/ Türkiye), Çifteler Atatürk Ortaokulu (Özlem Halime Uysal- Eskişehir/ Türkiye), Şehit Yunus Baykal Ortaokulu (Ümmüye Bartan- Eskişehir/ Türkiye), Mustafa Kemal Ortaokulu (Şerife Bıyıklı- Eskişehir/ Türkiye) okullarından öğretmenlerin rehberliğinde katılan öğrenciler blok kodlama aracı olan Scratch ile kendi etkileşimli hikâyelerini, oyunlarını, animasyonlarını yapıyor, aynı zamanda matematik, dil ve sosyal becerilerini de geliştiriyor.

Projede öğrenciler Scratch ara yüzünü ve kullanımını, kod bloklarıyla algoritma oluşturmayı çeşitli etkinliklerle öğrenene öğrenciler kendileri gibi kodlamaya merak duyanlar için hazırladıkları oyunların anlatıldığı hatta kare kodlar ile oynanabildiği bir online kitap oluşturdular. “Coding with Scratch” eTwinning projesi her ay yapılan dersler ve öğrencilerin ürettikleri etkinliklerle 5 aylık çalışması başarıyla tamamlandı. Çalışma sonunda öğrencilere katılım belgeleri düzenlendi.